Wingerd-diploma

 

Bij ons heeft u de mogelijkheid een Wingerd (klimplant)-diploma te behalen. Het Wingerd-diploma bestaat uit vier cursussen om u de wijnteelt aan de Moezel van dichtbij te laten ontdekken!

 

Snijden (februari-maart)

Goed ingepakt in warme kleding, bij winterse temperaturen, gaat u samen met uw wijnbouwer naar de wijnberg. Bij de wijnstok leert u het oude hout te verwijderen en de eenjarige loten te laten staan, daar slechts deze druiven voortbrengen. Zonder het knippen is goede wijnkwaliteit niet haalbaar. U krijgt ook tips voor uw eigen pergola.

Binden (maart-april)

Hierbij wordt u op uw handigheid aangesproken! De eenjarige vruchttwijgjes moeten worden gebogen om een gelijkmatige uitloop van nieuwe loten te bereiken. In het proces van het gebruik van de enkele paal ontstaat zo 'het hart van de wijnbouwer'.

Opbinden (juni-juli)

In de zomer loopt het zweet bij de wijnbouwer naar beneden als hij op de hete leistenen staat, en bij het opbinden van de jonge takjes zult u spoedig hetzelfde ervaren.

Wijnoogst (oktober)

In de haast mooiste tijd van het jaar begeeft u zich in de morgenmist, die een mooie dag aankondigt, naar de wijnbergen. Na een 'Tresterschnaps' voelt u zich direct warmer en vol goede moed begint u aan het werk. De druiven worden met een schaar van de wijnstok afgesneden. Hier wordt hetgeen geoogst, dat door een samenspel van de 'inspanningen van de wijnbouwer' en de natuur (genoeg regen en zonneschijn) tot een uitstekend natuurproduct gegroeid is.

 

Oorkondeuitreiking